ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΚΑΙ ΕΣΥ!Όταν...

Παραθέτω από το Διαδίκτυο

ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΚΑΙ ΕΣΥ! Όταν απαιτείς να σε δει καθηγητής χειρουργικής για το νύχι στο πόδι και είσαι διατεθειμένος να τα σκάσεις για να τον κατεβάσεις στο σηπτικό για την "μεγάλη ανάγκη" σου, αφαιρώντας τον από πιο σημαντικά (ΠΡΟΦΑΝΩΣ) περιστατικά, ΜΗΝ αναρωτιέσαι γιατί είναι σάπιο το ΕΣΥ. Όταν θα βάλεις 3 βουλευτές να τα κάνουν τηλεφωνικώς τσουρέκια στον διευθυντή της κλινικής για να πάει η μαμά σου σε μονόκλινο κι ας μην δικαιολογείται για να μην έχει την βλαχάρα ή (αλίμονο!) την Αλβανίδα δίπλα της, ΜΗΝ αναρωτιέσαι γιατί είναι σάπιο το ΕΣΥ. Όταν θα αποκαλείς έναν ειδικευόμενο ιατρό "γιατρουδάκι" μπροστά στα μούτρα του ή, ακόμα χειρότερα, μια ειδικευόμενη ιατρό "αδελφή" και θα απαιτείς να σε δει "κανονικός" γιατρός γιατί σε τρώει το δεξί, ΜΗΝ αναρωτιέσαι γιατί είναι σάπιο το ΕΣΥ. Όταν έξω από τα ΤΕΠ θα σηκώσεις καυγά με φωνές και σπρωξίδια, απειλώντας θεούς και δαίμονες, για να δουν τον παππού που έβηξε και χέστηκε δυο φορές πριν από το πιθανό ανεύρυσμα ή το εγκεφαλικό επειδή "ήρθες πρώτος", ΜΗΝ αναρωτιέσαι γιατί είναι σάπιο το ΕΣΥ. Όταν θα βρίζεις και θα λοιδορείς τους γιατρούς του ΕΣΥ που σε "ταλαιπωρούν" γιατί απεργούν μιας και έχουν ξεχάσει να τους πληρώσουν κάτι μήνες γιατί "έλα μωρέ που μιλάνε και οι γιατροί - τόσα φακελάκια παίρνουν", ΜΗΝ αναρωτιέσαι γιατί είναι σάπιο το ΕΣΥ. Όταν θα πεις στον αγροτικό ιατρό να γράψει τα φάρμακα της Βουλγάρας που προσέχει την γιαγιά σου στο χωριό στο βιβλιάριό της αφού εκείνη δεν έχει μιας και την έχεις στην δούλεψη σου ΜΑΥΡΑ, ΜΗΝ αναρωτιέσαι γιατί είναι σάπιο το ΕΣΥ. Το φακελάκι ΔΕΝ αγοράζει υπηρεσίες από τους γιατρούς - τις ΚΛΕΒΕΙ από τους συνανθρώπους σου!!! Το ΕΣΥ είναι σάπιο, γιατί η κοινωνία σου είναι σάπια!

like0

Σχόλια

Ανησυχίες και 5 μικρά ερωτήματα...

stavros kyriazis's picture
Έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ σε όλα όσα επισημαίνεις! Στις ευνόητες ανησυχίες σου προσθέτω και τις δικές μου, μαζί με 5 μικρά ερωτήματα (ρητορικά ή/και προς περαιτέρω συζήτηση): 1. Ζητήματα ηθικής ή κάλυψης δικαιολογημένων αναγκών προκύπτουν? 2. Το πρόβλημα που ορθώς εντοπίζεις, ανάγεται στα οικονομικά της προσφοράς ή στα οικονομικά της ζήτησης? 3. Ποιό είναι το επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσιών υγείας, που θα πρέπει να απολαμβάνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, σε σχέση με τις δυνατότητες και τις κατανομές του Προυπολογισμού? Ποιός το ορίζει αυτό και με ποιό τρόπο? Για παράδειγμα, οι μονόκλινοι και δίκλινοι θάλαμοι, καθώς και ο γιατρός με βαθμό Δ/ντή (τόσοι πολλοί υπάρχουν σήμερα στις κλινικές με το πολυδιευθυντικό!) είναι ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, που μπορεί να την απολαμβάνουν μόνον οι έχοντες? Επίσης, η απουσία συστήματος και δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμβάλλουν και πόσο στις δυσλειτουργίες των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (όπως ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ και ο χρόνος ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία), συνεπώς και στο "φακελλάκι"? 4. Ποιό είναι το κόστος και η συνεισφορά που είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν σήμερα όσοι απολαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας (willlingness to pay) και για ποιό ακριβώς "πακέτο" (ποιότητας, ασφάλειας) υπηρεσιών? 5. Ποιό είναι το κατάλληλο μείγμα "καθολικότητας" και "δικαιώματος επιλογής", στο οποίο μπορεί να ανταποκριθεί σήμερα το ελληνικό σύστημα?
like0

Αυτό το δημοσίευμα εξηγεί

stavros kyriazis's picture
Αυτό το δημοσίευμα εξηγεί -μερικώς- κάποια από τα θιγόμενα ζητήματα... https://www.efsyn.gr/arthro/eleytheri-prosvasi-sto-dimosio-systima-ygeias
like0