Αξιολόγηση του Ελληνικού συστήματος υγείας - Euro Health Consumer Index 2014

Ακολουθεί μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα από το Euro Health Consumer Index 2014

http://www.healthpowerhouse.com/index.php?Itemid=55

Επιδείνωση στον ελληνικό τομέα υγείας καταδεικνύει ο τελευταίος χρονικά ευρωπαϊκός πίνακας κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο η χώρα μας βρίσκεται στην 28η θέση ανάμεσα σε 37 χώρες, σημειώνοντας πτώση κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την αξιολόγηση του 2013. Τα «μελανά» σημεία του συστήματος υγείας της χώρας μας, σύμφωνα με την αξιολόγηση που γίνεται από την οπτική των καταναλωτών υγείας, είναι, μεταξύ άλλων, η αδυναμία πρόσβαση του ασθενούς στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο, τα «φακελάκια», οι καθυστερήσεις στη θεραπεία του καρκίνου, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην «προτίμηση» που συνεχίζουν να έχουν οι Ελληνες ασθενείς στα πρωτότυπα φάρμακα έναντι των γενοσήμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης (Euro Health Consumer Index 2014) που αξιολογεί την απόδοση των συστημάτων υγείας των χωρών της Ευρώπης σε έξι βασικούς άξονες (δικαιώματα ασθενών, πρόσβαση, αποτελεσματικότητα, εύρος υπηρεσιών, πρόληψη και φάρμακο), η Ελλάδα έρχεται στην 28η θέση συγκεντρώνοντας 561 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1.000. Στην αντίστοιχη αξιολόγηση του 2013 η Ελλάδα βρισκόταν στην 25η θέση και του 2012 στην 22η θέση. Στην πρώτη θέση παραμένει η Ολλανδία με 898 βαθμούς και ακολουθούν η Ελβετία (855) και η Νορβηγία (851). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Βοσνία - Ερζεγοβίνη (420), η Ρουμανία (453) και το Μαυροβούνιο (463).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της αξιολόγησης «η Ελλάδα βρίσκεται στον αντίποδα σε σχέση με την κύρια αναπτυξιακή πορεία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας. Σύλλογοι ασθενών αναφέρουν ότι απειλούνται ακόμη και βασικά δικαιώματα, όπως η πρόσβαση του ασθενούς σε μία δεύτερη γνώμη αλλά και στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο».

Επίσης στην αξιολόγηση αναφέρεται ότι, αν και άλλαξε «η παραδοσιακή και γενναιόδωρη συνήθεια της Ελλάδας να υιοθετεί χωρίς όρους καινοτόμα φάρμακα», το 2012 παρέμενε η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων (σε αξίες), που εξηγείται εν μέρει από την απροθυμία των πολιτών να λάβουν γενόσημα φάρμακα. Οπως αναφέρεται, «φαίνεται ότι οι φαρμακοποιοί (και οι γιατροί) δεν συνηθίζουν να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι τα γενόσημα είναι ισάξια με τα επώνυμα φάρμακα».

like0

Σχόλια

Ενδιαφέρον

Dimitris Niakas's picture

Ειδικά η τελευταία παράγραφος για την φαρμακευτική κατάναλωση και τα γενόσημα. Να τα βλέπει ο ΣΦΕΕ και οι οικονομολογούντες την υγεία που μας λένε πόσο κακό έκανε στην χώρα η μείωση των δαπανών για το φάρμακο...Αμα γράφουμε με βάση παραγγελίες των εργοδοτών-φαρμακοβιομηχάνων...οι οποίοι πληρώνουν αδρά (άμεσα και έμμεσα) μετά εκτιθέμεθα...Επίσης αν έχουμε πολλούς χορηγούς στα συνέδριά μας και αναλαμβάνουμε μελέτες για τις φαρμακοβιομηχανίες...δεν μιλάμε. Ακολουθούμε το ρητό, "όταν τρώμε δεν μιλάμε".

Σημειώνω ότι, αν και υπάρχει ανακοίνωση τύπου στα ελληνικά στον ίδιο σύνδεσμο δεν την είδα γραμμένη σε ελληνικά ιστολόγια υγείας που παρακολουθώ συνηθως και έχουν χορηγούς φαρμακευτικές επιχειρήσεις... Τυχαίο; Δε νομίζω.

Υ.Γ. Το σχόλιο αφιερωμένο σε ένα φίλο γιατρό και λαμπρό επιστήμονα που μου είπε προφορικά. Δεν βλέπεις ότι οι συνάδελφοί σου την εποχή της κρίσης έχουν υψηλές προσόδους από τις φαρμακευτικές και μειώνεται το budget για τους γιατρούς για χάρη τους; Στο κάτω-κάτω οι γιατροί που ασκούν ενσυνείδητα την ιατρική συνταγογραφούν για την ίαση των ασθενών, ενώ οι δικοί σου ομότεχνοι "συνταγογραφούν με απόψεις" για ίδιο όφελος και μόνο; 

like0