Ένα σχετικό άρθρο που...

Ένα σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2000, στο παρακάτω link http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27563/pdf/1563.pdf, ίσως να .....αιτιολογεί την υψηλή φαρμακευτική δαπάνη....
like0

Σχόλια

Γιατροί και οικονομολογούντες της υγείας

Dimitris Niakas's picture

Τουλάχιστον οι γιατροί (όχι φυσικά όλοι) είναι εξαρτημένοι (όπως οι χρήστες των ναρκωτικών) από τις φαρμακευτικές για πολλά πράγματα...εκπάιδευση, έρευνα κλπ.

Στην Ελλάδα όμως ορισμένοι από τους "οικονομολογούντες" την υγεία αναλαμβάνουν και κάνουν μελέτες για λογαρισμό των φαρμακευτικών εταιρειών και προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μόνο δεινά επιφέρει για τα δημόσια έσοδα, την ανεργία κλπ. Περισσότερα παρακάτω.

Τα οικονομικά της υγείας με ...άλλο μάτι...οικονομικό...

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231382781

like0

Οικονομολογούντες της Υγείας

THEODOROS ROUPAS's picture

Από τα (αριθμητικά ) στοιχεία που παρουσιάζει το συγκεκριμένο άρθρο δεν μπορεί να καταλήξει ο αναγνώστης στο συμπέρασμα του Ερευνητή: ''ότι, σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία μπορεί να επιφέρει η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης''. Το ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο με την 5,2 δισ. φαρμακευτική δαπάνη είναι γεγονός. Η επιχειρηματολογία ότι με την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχουν απώλειες θέσεων εργασίας, φορολογικών εσόδων, εισφορών και αύξηση επιδομάτων ανεργίας δεν αντισταθμίζει την τεράστια ζημία που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία και η εθνική οικονομία την προηγούμενη δεκαετία. Για αυτό το συμβάν δεν χρηματοδοτήθηκε καμία έρευνα....... Η Φαρμακευτική Επιστήμη και Τεχνολογία δεν ταυτίζεται απόλυτα με τους στόχους των Φαρμακευτικών Εταιρειών και είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ προκλητής ζήτησης και σπατάλης από την μια και πραγματικής ανάγκης από την άλλη. Μη γνωρίζοντας τις παραδοχές και τις υποθέσεις της συγκεκριμένης έρευνας, που μεταφράσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως ποσοτικά στοιχεία σε αυτή, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου 1) Αν το 2,37 δισ. του 2013 δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι το ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ μεταξύ σπατάλης και πραγματικής δαπάνης και 2) Αν η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, έχει μεγαλύτερη ΣΥΝΟΛΙΚΗ απώλεια για την εθνική οικονομία από ότι κέρδος.

Τελικά, στους Οικονομολογούντες της Υγείας υπάρχει μεγάλο πεδίο έρευνας.......................

like0